Nieuws


Concert Erik Bosgraaf - dinsdag 13 september 2016

Zondag 12 september was er een virtuoos blokfluitconcert van Erik Bosgraaf in Kytopia Utrecht.
Erik speelde Der fluyten Lust hof van Jacob van Eyck.
Kijk voor meer concerten op de site van het Festival Oude Muziek en Gaudeamusmuziekweek 28 aug / 11 sept 2016 in Utrecht.
 

Wikipedia

Jonkheer Jacob van Eyck werd waarschijnlijk in Heusden geboren als kind van adellijke ouders. Hij was al bij zijn geboorte blind. Hij ontwikkelde zich in Heusden als campanoloog (klokkendeskundige) en beiaardier. Heusden had één klein carillon, dat zich in de toren van het stadhuis bevond.

Van Eycks kennis is van cruciale betekenis geweest voor de ontwikkeling van het klokkenspel. Hij heeft ontdekt hoe de boventoonstructuur van klokken is samengesteld en hoe door de vorm het profiel van de klok kan worden beïnvloed.

In 1623 reisde Van Eyck voor het eerst naar Utrecht om advies uit te brengen voor de verbetering van het carillon in de Domtoren en in 1625 werd hij benoemd tot beiaardier van de Dom. In 1628 werd hij "directeur van de klokwerken" in Utrecht. Als zodanig wist hij vele verbeteringen door te voeren in het klokkenbestand in Utrecht. Hij bezocht ook andere steden om te adviseren over de verbetering van het carillon. Dankzij de inspanningen van Van Eyck kregen de Jacobikerk en de Nicolaïkerk in Utrecht een nieuw Hemony-klokkenspel. De Dom volgde pas enkele jaren na Van Eycks dood.

Jacob van Eyck was in zijn vrije tijd ook een begenadigd blokfluitist. Op zomeravonden vermaakte hij de wandelaars op het Janskerkhof met zijn virtuoze fluitspel. In 1640 wordt dit voor het eerst genoemd. Vanaf 1649 krijgt Van Eyck er door het Janskapittel extra voor betaald. In 1644 ging hij over tot het publiceren van zijn blokfluitcomposities. De verzameling Der Fluyten Lust-hof verscheen in twee delen (en drie etappes) tot 1649 en was opgedragen aan Constantijn Huygens, die een verre neef was van Van Eyck. De muziek is speciaal geschikt om te worden gespeeld om de sopraanblokfluit of een tenorblokfluit. Een deel van de stukken kan worden gespeeld op de altblokfluit. Een aantal stukken kan gemakkelijk worden geoctaveerd door altblokfluitisten

Der Fluyten Lust-hof omvat zo'n honderdvijftig composities, vooral variatiereeksen over populaire melodieën en psalmen. Daarbij gaat Van Eyck te werk volgens het proces van "breken": het omspelen van de themanoten in steeds kleinere notenwaarden. Dit heeft een toenemende moeilijkheidsgraad tot gevolg. Mede doordat hij aan eenstemmigheid gebonden was, heeft zijn stijl een overwegend ornamenteel karakter

De in totaal 143 muziekstukken voor de solo blokfluit verschenen oorspronkelijk in twee delen: deel 1 de stukken 1-85 en deel 2 de stukken 86-143. In moderne uitgaven van deze collectie onbegeleide solostukken worden deze stukken om praktische redenen in drie banden uitgegeven.

Erik Bosgraaf is geboren in mei 1980 en is een nederlands blokfluitist en musicoloog en studeerde aan het conservatorium in Amsterdam en Utrecht. In 2007 bracht hij onder supervisie van musicoloog Thiemo Wind een 3-CD-box uit met muziek van de Nederlandse componist Jacob van Eyck (1589-1657). De opname stond lange tijd nummer 1 in de klassieke charts in Nederland en er werden wereldwijd meer dan 25.000 exemplaren van verkocht

Afbeelding invoegenTerug naar de vorige pagina >

UA-40729295-1