Nieuws


Tips aanschaf Piano - zondag 2 februari 2020

Tips voor de aanschaf van een piano.

Vaak staan beginners van pianolessen voor de keus van een instrument en al snel krijg ik dan de vraag: waar moet ik op letten.

Als eerste moet je bedenken wil je een akoestische of elektrische piano. Om deze keus te maken is het belangrijk om te kijken waar je hem wilt neerzetten.
Hou daarbij rekening met je buren en huisgenoten.

Bij een akoestische piano zijn het geluid en de aanslag van de toetsen vaak anders, beter voor de ontwikkeling van je spieren in je hand.
Let bij het kopen van een tweedehands akoestische piano op de klank, is deze mooi helder of dof.
Is deze regelmatig gestemd en onderhouden. Ga zelf kijken en neem iemand anders mee die kan spelen. Bij het kopen van een particulier heb je geen garantie!

Er zijn pianozaken die een "huurkoop” mogelijkheid aanbieden.
D.w.z je huurt de piano b.v. een jaar. Wil je na het jaar die of een andere piano kopen dan gaat het reeds betaalde huurbedrag van de verkoopprijs af.

Bedenk dat je een akoestische piano regelmatig moet laten stemmen. Gebruikelijk is 2x per jaar.
 
Houd ook rekening met de vochtigheid in de ruimte waar de piano komt te staan. Als het vriest daalt de luchtvochtigheid en moet je dit aanvullen en bijhouden. Ouderwetse manier: leeg blik of vaas met water met daarin een staande opgerolde krant.
De piano reageert op vochtigheid en temperatuur, let dus ook op tocht.

Met een elektrische piano kun je oefenen met een koptelefoon.
Vooral handig als je wilt oefenen als iedereen slaapt of als de piano in een ruimte staat waar andere mensen zijn.

Het beste is als je instrument 88 toetsen heeft, dan hoef je als je wat meer gevorderd bent niet een ander instrument te kopen.
Let op dat de toetsen "gewogen” toetsen zijn of "aanslag gevoelig”. Dat wil zeggen dat je er luid en zacht op kunt spelen.
De keus van het merk: Yamaha of Roland vind ik zelf de beste keus. Goedkoop is vaak duurkoop.

Ook zijn er piano’s met een Silent systeem. Dit zijn akoestische piano’s waarbij je ook met een koptelefoon kunt oefenen.

Heb je nog vragen, opmerkingen of aanvullingen, dan hoor ik ze graag.


Terug naar de vorige pagina >

UA-40729295-1